Adakah anda tahu apakah definisi kebahagiaan? Bagi saya, ia adalah keadaan yang tenang, bebas daripada kecemasan dan bebas daripada gangguan emosi. Ini adalah definisi asas yang ringkas.

Oleh yang demikian, untuk mencapai kebahagiaan, anda perlu mencapai ketenangan, keamanan dan emosi yang stabil. Bagaimana kita boleh mencapai semua itu? Baiklah, mari kita lihat orang yang dalam keadaan bahagia. Mereka sentiasa nampak seimbang, sibuk tetapi tidak pernah tertekan.

Salah satu sifat umum bagi orang yang bahagia ini adalah mereka mempunyai kekuatan diri. Apakah maksud kekuatan diri?

Orang yang mempunyai kekuatan diri adalah orang yang terima diri mereka, kesalahan mereka dan semua yang ada pada diri mereka. Ia tidak bermakna yang mereka tidak berminat untuk memperbaiki diri mereka, namun mereka memilih untuk hidup dalam keadaan itu dan itulah letaknya kebahagiaan.

Mereka kenal diri mereka. Mengenali diri anda adalah mengetahui apakah kepercayaan utama anda, apakah nilai anda, apakah kesukaan anda, apakah yang anda tidak suka dan apakah minat anda.

Orang yang bahagia tidak menjangkakan masalah harian mereka. Mereka tidak mempunyai serangan panik atau menjangka berita buruk. Kehidupan tidak selalunya tenang dan tidak selalunya bergelora, namun ia ada pasang surutnya, yang mana ia boleh dijangka sebagai sebahagian kehidupan ini. Orang bahagia faham akan situasi ini.

Kebahagiaan bukan kerana wang, harta atau ego. Ia juga bukan tentang kuasa, kemuliaan atau kemasyhuran. Ia adalah perasaan tenang dan riang, yang mana datang kepada kita.

Untuk mencapai kebahagiaan, sila ikut 5 langkah ini:

  1. Terima dan redha tentang keadaan anda sekarang. Bukan bila anda sudah berjaya dan sebagainya, tetapi keadaan sekarang. Jagalah diri anda sebaik mungkin dengan kasih sayang dan hormat.
  2. Ambil tindakan. Sekarang, tuliskan beberapa idea, matlamat, impian dan ambil satu tindakan dan laksanakannya. Tidak kira betapa kecil tindakan itu. Dengan melakukannya setiap hari, ia akan melepaskan anda daripada perasaan buntu dengan segera.
  3. Fikirkan tentang apa yang anda syukur setiap hari. Apabila anda bersyukur, minda anda dalam keadaan bahagia.
  4. Berikan kasih sayang. Tunjukkan kasih sayang kepada orang tersayang betapa pentingnya mereka pada anda. Katakan yang anda sayang mereka.
  5. Berikan bantuan. Ini adalah sangat penting. Lakukan sesuatu untuk membantu orang lain seperti memberi perkhidmatan secara sukarela. Tiada apa yang boleh membawa kegembiraan daripada membantu orang lain yang memerlukan.

Jika anda ikhlas mencari kebahagiaan, bertindaklah sekarang. Mulakan dengan melaksanakan 5 langkah penting di atas dan anda akan terkejut, anda akan hadapi kehidupan yang lebih baik. InsyaAllah…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *