Topik : Agama dan Rohani

1.  Kenapa Doa Tidak Dikabulkan? 

UntitledAda beberapa perkara yang menyebabkan doa kita tidak dikabulkan Tuhan  dan kita perlu fahamkannya. Di antaranya adalah:  1. Doa di mulut tidak  sama di hati. Ini sering berlaku dan selalu kita lupakan. Kadang-kadang  kita telah melakukan perintah Tuhan, tetapi kita tidak ikhlas.

 

Continue reading →

 

 

2.  4 Cara Bersyukur

sujudIMAM Al-Ghazali menjelaskan bahawa cara bersyukur kepada Allah SWT  terdiri dari empat komponen, iaitu: 1. Syukur dengan Hati. Syukur  dengan hati dilakukan dengan menyedari sepenuhnya bahawa nikmat  yang kita peroleh, baik besar, kecil, banyak mahupun sedikit semata-mata  kerana anugerah dan pemurahnya Allah S.W.T.

Continue reading →

 

 

3.  Kesyukuran Membawa Lebih Kenikmatan

syukur-nikmatAllah SWT berfirman dalam Surah Ibrahim (ayat 7): Maksudnya: Dan  (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: “Demi sesungguhnya! Jika  kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan  demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu  amatlah keras”.

Continue reading →

 

 

4.  Kelebihan dan Keistimewaan Surah Al-Fatihah

Adakah anda mengira berapa kalikah sekurang-kurangnya surah al-  Fatihah di baca dalam sehari? Adakah anda faham mengapa Surah al-  Fatihah diulang-ulang bacaannya di dalam solat? Sebenarnya, setiap  orang Islam membaca surah al-Fatihah yang pendek dan mengandungi  tujuh ayat ini sekurang-kurangnya tujuh belas kali sehari semalam dan  lebih sekali ganda lagi apabila ia menunaikan solat sunat dan ……

Continue reading →

 

5. Erti Sebuah Kesyukuran

Sebuah realiti jika kita beranggapan bahawa rasa syukur kita sudah tentu cukup untuk memberikan pujian kepada Allah S.w.t namun tidak demikian adanya rasa syukur dalam jiwa manusia haruslah mempunyai makna yang mendalam….

Continue reading →

 

 

6. DIA, Pencipta

Kita percaya Allah s.w.t adalah pencipta yang unggul. Tiada tandingan. Kehebatannya mencipta seluruh alam ini tidak akan mampu di sangkal oleh mereka yang mahu menggunakan akal untuk berfikir. Lihatlah bagaimana Allah s.w.t mencipta dengan teraturnya kejadian manusia. Matanya, hidungnya, jari-jemarinya bentuk kakinya.Sesuai dengan keperluan kehidupan seseorang manusia.

Continue reading →

 

 

7. Kepercayaan kepada Allah Silih Berganti

Space-Planet-Surface-1600x900Menghairankan bukan, apabila kita mampu terpegun dengan kehebatan Allah s.w.t yang menciptakan oksigen sedang elok dengan kadar 21 peratus, kadar yang paling sempurna untuk memastikan seluruh kehidupan dapat hidup dengan baik, tetapi kita tidak mampu percaya….

Continue reading →

 

 

8. Memerintahkan Kebaikan, dan Mencegah Kemungkaran

Kalau kita kaji dengan lebih mendalam, dan melihat dengan lebih realiti, segala perkara yang di suruh oleh Allah swt akan mendatangkan kebaikan kepada diri kita.

Continue reading →

 

 

 

9. Jangan Bertuhankan Kelemahan

be-strong1Alasan bahawa kita mempunyai kelemahan, bukanlah alasan yang kuat. Semua manusia mempunyai kekurangan, kelemahan dan kecacatan. Yang sempurna hanya Allah swt. Yang maha perkasa, maha besar, dan maha bijaksana, hanya Allah s.w.t .

Continue reading →

 

 

10. Berubah kerana Allah atau MakhlukNya?

Dia hendak berubah. Tapi tak mampu kerana sering teringat pada keburukan-keburukan yang di lakukannya pada masa yang lepas lebih memburukkan keadaan, apabila melihat dia berubah manusia di sekelilingnya mencemuh dan mengeluarkan ayat. “Dah la jahat, nak buat baik pula”

Continue reading →

 

 

11. Sifat Pakaian Wanita Islam

tutup-auratTelah berkata Aisyah .a “ Sesungguhnya, Asma’binti Abu Bakar menemui Nabi saw dengan memakai busana yang nipis ” Maka nabi berpaling daripadanya dan bersabda “Wahai Asma’ , sesungguhnya apabila wanita itu telah baligh (sudah haid) tidak boleh dilihat daripadanya kecuali ini dan ini , sambil mengisyaratkan kepada muka dan tapak tangannya”

Continue reading →