Topik : Motivasi Diri

1.  Berfikiran Positif Merubah Kehidupan

positivePernahkah anda menginginkan sesuatu? Pernahkah anda rasa yang ada  sesuatu yang tak kena pada diri anda tetapi anda tidak mengetahuinya?  Pernahkah anda menuju kepada matlamat anda dan kemudian tidak  kesampaian. Seperti ramai orang yang cepat berputus asa dan putus harapan  bagi memperbaiki kehidupan mereka.

Continue reading →

 

2.  Penentuan Matlamat Tidak Memadai

GoalsRamai daripada orang yang berjaya mengakui bahawa mereka adalah  penentu matlamat. Mereka menentukan dan mencapai matlamat mereka  dengan konsisten. Anda mungkin hairan bagaimana mereka boleh  menentukan dan mencapai matlamat mereka dengan konsisten dan saya  akan memberitahu anda tentang “bagaimana”.

Continue reading →

 

 

3.  Bagaimana Menarik Lebih Banyak Energi Positif

9847626_mApabila mood anda baik dan mempunyai minda yang tenang, anda bebas  daripada sebarang gangguan dan anda nampak lebih stabil, maka apabila  anda berada dalam ketenangan dan anda menarik energi(tenaga) positif.

Continue reading →

 

 

 

4.  Motivasi sebagai Satu Pegangan untuk Diri

hidup-itu-pilihanPengertian motivasi adalah suatu kekuatan penggerak dalam perilaku  individu , baik yang akan menentukan arah mahupun daya tahan . Tiap  perilaku individu manusia di dalamnya terkandung pula unsur-unsur  emosi yang bersangkutan.

Continue reading →

 

 

5.  Percaya pada Diri Sendiri

Diri sendiri adalah sifat penting yang anda perlukan untuk memperoleh  kejayaan dalam hidup anda . Untuk satu hal ini , anda harus memiliki  kepercayaan diri terlebih dahulu untuk memperoleh rasa percaya diri dan  menghargai orang lain. Kepercayaan diri nampak nya seperti jauh dan sulit  untuk mencapai tujuan , namun dapat benar-benar di capai dengan  beberapa langkah kecil.

Continue reading →

 

6.  Tips Tetapkan Matamat

Set-Life-Goals2Menetapkan matlamat itu penting. Apa yang paling penting ialah mencapainya . Tidak guna menetapkan matlamat sekadar untuk mempunyai matlamat. Mencapai matlamat ini selalunya jadi masalah. Ramai orang yang menetapkan matlamat membuat kesilapan dengan menjadikannya satu senarai. Senarai keinginan atau cita-cita.

Continue reading →

 

7.  Sabar Menggapai Impian

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPernahkah kita terfikir apa itu impian? Ya, mungkin banyak sekali makna  atau erti yang muncul dalam benak kita. Bagaimana keadaan diri kita saat  ini ? Baikkah atau burukkah? Apakah kita masih dalam keadaan beriman  kepada Allah atau kita telah berpaling darinya? Memang hidup ini tidak  lari daripada masalah.

Continue reading →

 

 

8.  Jangan Biarkan Kata-Kata Orang Lain Meruntuhkan Motivasimu

Dalam kehidupan sosial kita akan bertemu banyak orang.Mereka dengan bebas berkata, yang mungkin sahaja merendahkan kita, menepelak kita, baik dengan kata-kata langsung mahupun secara tersirat . Baik hanya sekadar memberikan penilaian, atau pun tidak menutup kemungkinan , mungkin sahaja ada orang yang sengaja ingin menghancurkan motivasi anda.

Continue reading →