Topik : Cara Hidup

1.  5 Langkah Mencapai Kebahagiaan

happinessAdakah anda tahu apakah definisi kebahagiaan? Bagi saya, ia adalah  keadaan yang tenang, bebas daripada kecemasan dan bebas daripada  gangguan emosi. Ini adalah definisi asas yang ringkas. Oleh yang  demikian,  untuk mencapai kebahagiaan, anda perlu mencapai  ketenangan, keamanan  dan emosi yang stabil. Bagaimana kita boleh  mencapai semua itu?

 Continue reading →

 

 

2.  10 Tip Berfikiran Positif untuk Lebih Bahagia & Lebih Sihat Minda

Happiness-Wallpaper-2Jika anda pernah jatuh merudum kerana kekecewaan dengan  jangkamasa  yang agak lama dan anda mendapati bahawa anda menyalahkan seluruh  dunia terhadap apa yang berlaku ke atas diri anda.  Barangkali berlakunya  perubahan sikap dalam diri anda. Berikut adalah  10 tip untuk berfikiran  positif yang boleh memberikan anda nafas baru  untuk meneruskan  perjuangan hidup.

Continue reading →

 

3.  Bagaimana Mengenalpasti Dan Mencapai Kejayaan Dalam Hidup

Kejayaan adalah perkara yang subjektif. Setiap individu berbeza pandangan tentang definisi kejayaan. Apabila anda memerhatikan kehidupan orang lain, sebenarnya mereka sedang mengejar sesuatu  dalam kehidupan mereka.

Continue reading →

 

 

 

4.  Menghormati Masa Kita dan Orang Lain

9847626_mSedetik yang berlalu belum tentu boleh diganti dan dicari semula. Oleh  sebab itu, masa ini terlalu berharga untuk dibuang dan dibazirkan begitu  sahaja. Manusia ini seringkali terleka dengan masa lapang dan mudah  saja lalai dengan kehidupan fana. Kadangkala sudah bertekad dan  berazam untuk menggunakan masa dengan baik, namun akhirnya  kecundang jua, jalan pembaziran juga yang menjadi pilihan untuk  dilalui.

Continue reading →

 

5.  Tabiat Suka Berlengah

time-is-goldSalah satu punca ramai gagal mencapai matlamat ialah berlengah atau  menangguhkan kerja. Kita mahukan sesuatu dan tahu apa yang perlu di  lakukan tetapi gagal melaksanakannya kerana sikap ini. Saya percaya  semua orang ada sedikit sebanyak sikap suka berlengah. Ini bergantung  pada keadaan dan tahap keseriusan.

 Continue reading →

 

6.  Bagaimana Mengenalpasti Kemahuan

“Bagaimana hendak menetapkan matlamat jika saya tidak tahu apa yang  saya mahu ?” Sebelum menetapkan matlamat, kita perlu tahu apa yang  ingin di capai, iaitu sasaran yang jelas. Dengan adanya sasaran barulah  matlamat boleh di tetapkan.

Continue reading →

 

 

 

7. Pentingnya Keberkatan dalam Hidup

Mana mungkin ilmu yang berkat akan menjadikan kita cinta pada dunia ini. Mana mungkin ilmu yang berkat membuatkan mazmumah makin menebal dalam diri kita. Mana mungkin ilmu yang berkat membuatkan pergantungan kita dengan makhluk melebihi pergantungan kita kepada Allah s.w.t.

Continue reading →