5 Cara Mudah Untuk Bebas Hutang

5 perkara yang perlu di lakukan untuk mengeluarkan diri dari bebanan hutang.

1- TAMPAL KEBOCORAN WANG

Selalunya di sebabkan hutang , ramai yang terpaksa bayar pelbagai penalty dan faedah- faedah atau denda kerana tidak dapat melunaskan bayaran. Jumpa pihak yang anda berhutang itu, dan mohon mereka batalkan semua caj- caj yang tidak perlu .

Anda akan terperanjat dengan kesediaan mereka untuk membantu anda , jika kita benar dan jujur.

Jika mereka enggan , cari balance transfer yang lebih menjimatkan .cuma pastikan jangan terikat dengan hidden cost …

Objektif adalah untuk kurangkan bayaran bayaran dengan kurangkan kadar faedah . Ini pasti akan membantu anda mengurangkan jumlah keseluruhan jangka panjang.

Dan INGAT ! jangan sekalipun menambahkan HUTANG KREDIT lagi …Walalupun Robert Kiyosaki cakap adalah bodoh orang orang yang tidak gunakan kredit kad , pada saya lebih baik jangan guna kalau tak reti pakai dan terjerumus ke kancah BEBAN hutang ..

HIDUP SEDERHANA IKUT KEMAMPUAN KEWANGAN SENDIRI….

 

2-TRACK PERBELANJAAN.

Setelah dah berusaha penuh untuk kurangkan apa- apa bayaran yang tidak perlu , Langkah 2 adalah untuk track semua perbelanjaan . Bukan Bajet tapi untuk melihat sendiri pattern perbelanjaan .

TRACK HABIT ANDA !!!

Adakah anda belanja untuk entertainment sebab bosan..?
Adakah anda bertindak untuk membuat perbelanjaan secara spontan?
Adakah kerana gajet terkini?
adakah bayaran belanja faedah?
adakah anda belanja untuk muzik ke , cd ke , dvd,?
jenama- jenama ke?
minum di luar latte atau capucino?

Check balik semua belanja ini…

Bila anda melakukan ini, anda akan mula sedar akan kemana wang anda di belanjakan , dan anda juga akan kenal pattern kewangan anda , adakah perbelnajaan itu NEED or WANT?

 

3 – KURANGKAN BELANJA

Kalau 2 benda di atas awak dah buat… dengan sendiri akan ada awareness…. dan anda akan mula ada rasa kesedaran ke mana wang telah di belanjakan .

Ini akan memberikan awak untuk pastikan selepas ini perbelanjaan yg akan awak lakukan adalah yang bersifat PERLU dan bukan KEINGINAN.

Awak dah boleh letakkan pripority dan berbelanja mengikut kepentingan…

 

4 – KOMIT DIRI UNTUK BEBAS HUTANG

Ambil tanggung jawab dalam menjadikan diri anda bebas dari bebanan hutang .. Bagi tau kawan , bagi tau semua orang , bagi tau dunia ini yg anda mahu bebaskan diri dari beban hutang .

Yang paling rapat dengan anda perlu anda beritahu dulu.

Ini adalah kaedah untuk anda tidak boleh larikan diri dari tanggung jawab anda . Mereka ini akan menjadi orang yang akan memerhatikan anda , ini akan menjadikan anda lebih fokus pada matlamat anda itu .

Ayah atau emak atau pasangan anda atau pun kawan karib anda akan menjadi partner anda dalam memerhatikan anda . Tracking System nama nya .

Tanggungjawab adalah kunci dan juga menjadi MAGIC kepada semua orang yang berjaya …..

Soalan nya …. Betul ke anda nak bebas beban hutang ? Kalau benar maka kena gunakan kekuatan tanggung jawab ini.

 

5 – AKHLAK yang BETUL … ATTITUDE YG BETUL

Jangan anda mengeluh dengan semua benda yang anda terpaksa lakukan, dan ianya menjadi beban kepada anda , sebaliknya fikirkan kepuasan yg akan anda dapat lepas anda bebas dari beban hutang nanti.

Anda mula hidup dengan keadaan yang lebih sederhana, anda lebih fokus pada ke mana tujuan anda dan bukan masa keadaan sekarang …

Ianya sangat positif kerana ianya membawa anda mendekati matlamat kewangan anda …. BEST GILER rasanya ….

Anda perlu fikirkan cara- cara untuk menambah pendapatan agar anda boleh mempercepatkan proses bebas beban hutang ini,

Boleh kerja sambilan , berniaga sambilan , atau boleh jadi affiliate atau agen yang tak perlu gunakan apa apa pelaburan?

Semua ini ada….. Cuma perlu kita usahakan dengan membuat persiapan dalam usaha BEBAS BEBAN hutang.

Semua kaedah ini lah yang telah disediakan dalam VIDEO DEBT BUSTER ….

10 Video yang akan mengajar anda secara step by step keluar dari BEBAS HUTANG ..

Apakah DEBT BUSTER? Inilah RAHSIA bagaimana untuk Lunaskan Hutang, walaupun 6 angka HUTANG.

Sila klik >> DEBT BUSTER

Sila klik >> DEBT BUSTER

Sila klik >> DEBT BUSTER


KLIK SINI UNTUK INFO LANJUT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *