9 Rahsia Pembuka Pintu Rezeki

Seringkali kita anggap rezeki kita setaraf dengan apa yang kita kerjakan, tetapi hakikatnya tidak sama sekali. Ini terbukti apabila ramai dalam kalangan masyarakat kita yang boleh menyara keluarga mereka di luar jangkaan matematik dunia. Seperti contoh, seorang pekerja boleh menghantar lima orang anaknya  menuntut hingga ke Universiti.
Sebesar apa pun usaha manusia dalam mencari rezeki, apabila Allah SWT belum menghendaki, maka rezeki yang diterima manusia tidak akan sesuai dengan harapannya. Tapi sebaliknya, walaupun kecil upaya yang dilakukan manusia, sedang Allah SWT telah menghendaki, maka rezeki yang diperoleh pun seperti yang diharapkannya, bahkan lebih dari yang diinginkannya.
Di sini terdapat 10 rahsia pembuka pintu rezeki dan kekayaan yang telah sekian lama diyakini, di amalkan dan dibuktikan oleh orang-orang yang telah berjaya.
1.     TAUBAT & ISTIGHFAR
Jika kita bertaubat kepada Allah, meminta ampun kepada Nya dan kita sentiasa mentaati-Nya, maka Allah akan membanyakkan rezeki kita dan menurunkan hujan serta keberkatan dari langit, mengeluarkan untuk kita berkat dari bumi, menyuburkan tumbuhan-tumbuhan untuk kita, membanyakkan anak dan melimpahkan air susu perahan untuk kita, membanyakkan harta dan anak-anak untuk kita, menjadikan kebun-kebun yang di dalamnya beraneka buah-buahan untuk kita serta mengalirkan sungai-sungai di antara kebun-kebun itu.
2.     IMAN & TAQWA
Beriman dan bertaqwa kepada Allah, maka Allah akan kurniakan rezeki dari arah yang tak disangka-sangka.
3.     BERSYUKUR & TAWAKAL
Setiap orang yang mensyukuri segala nikmat yang diberi, maka Allah akan kurniakan rezeki terhadap mereka berganda-ganda.
4.     MENIKAH
“Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian di antara kamu, dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui.” (An-Nur ayat 32)
5.     BERIBADAH
Sesungguhnya Allah berfirman, “Wahai anak Adam, berikan sepenuh perhatianmu untuk beribadah kepadaKu, maka Aku akan memenuhi hatimu dengan kecukupan dan Aku akan tutupi kefakiranmu . Bila engkau tidak melakukannya, maka Aku akan memenuhi tanganmu dengan kesibukan (tidak pernah merasa cukup) dan Aku tidak akan menutupi kefakiran/kemiskinanmu .” (HR. At-Tirmidzi )
6.     INFAQ FISABILILLAH & BERSEDEKAH
Bersedekah dalam Islam bukan sekadar memberi wang ringgit kepada mereka yang memerlukan. Konsep bersedekah dalam Islam adalah luas, membabitkan perkara yang membawa kebaikan sama ada dalam bentuk kerohanian mahupun fizikal. Dengan bersedekah kita akan terhindar dari api neraka dan sekali gus mampu membukakan pintu rezeki. Seperti yang sering kita dengar bahawa dengan bersedekah kita tidak akan menjadi miskin malah rezeki akan dilipatgandakan sebanyak 700 kali ganda.
7.     MENJAGA SILATURAHIM
Rasulullah S.A.W bersabda : “Barangsiapa ingin dipanjangkan umurnya, dilapangkan rezekinya dan diselamatkan dari su’ul khotimah, hendaklah dia bertaqwa kepada Allah dan BERSILATURAHMI.” [HR Bazaar]
8.     MENGERJAKAN HAJI & UMRAH
Kerjakan haji & umrah bagi yang berkemampuan
Rasulullah S.A.W bersabda : “Lanjutkanlah haji dan umrah kerana sesungguhnya keduanya dapat menghilangkan kemiskinan dan dosa-dosa sebagaimana api dapat mengilangkan kotoran besi.”
(HR. An Nasa’i)
9.     BERNIAGA & BERDAGANG
Rasulullah S.A.W bersabda, “Perhatikanlah olehmu sekalian PERDAGANGAN, sesungguhnya di dunia perdagangan itu ada 9 dari 10 pintu rezeki.” [HR Ahmad]
Semoga bermanfaat. Inshaa Allah.
————–
Izinkan saya berkongsi Program Kelas Online akan datang pada 30hb Jun ini, modul MIFTAHUL GHINA (Pembuka Kekayaan) ; apabila diamalkan, wang yang dibelanjakan akan memanggil teman2 wang yang lain datang kepada pengamalnya.
Berminat nak tahu lebih lanjut?
Sila whatsapp GHINA ke 0192551090 atau klik sini> http://wasap.my/60192551090/GHINA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *