Apabila mood anda baik dan mempunyai minda yang tenang, anda bebas daripada sebarang gangguan dan anda nampak lebih stabil, maka apabila anda berada dalam ketenangan dan anda menarik energi(tenaga) positif. Dalam erti kata lain, apabila anda bersikap sebaliknya, hasilnya adalah anda mencipta energi negatif.

 

Walau bagaimanapun, bagi mendapatkan ketenangan dan sentiasa dalam kesedaran positif yang konsisten, paksalah diri anda untuk membuang semua pemikiran negatif dalam setiap perkara.

Berikut adalah 5 cara untuk menarik energi positif:

 

1.  Fikir positif dalam setiap tindakan

Anda harus faham bahawa situasi baik dan buruk adalah hasil daripada persepsi dalam minda anda. Jangan terpengaruh dengan pemikiran tersembunyi yang kadang-kala menghalang tindakan anda sehingga anda takut kepada kegagalan. Ketakutan ini adalah manifestasi yang akan membuatkan anda hilang semangat jika anda tidak melawan kembali untuk mendapatkan kekuatan. Apabila anda berhadapan dengan pemikiran negatif dalam suatu situasi, ubahlah ia kepada tindakan positif dengan segera sehingga anda mendapat apa yang anda inginkan.

 

2.  Ikut Aliran Kehidupan

Jangan paksa diri anda untuk melawan arus kehidupan. Lebih banyak anda melawan, lebih banyak anda akan menderita untuk mengawal aliran. Apabila anda cuba untuk mengawal aliran, lebih banyak tekanan anda dan ini akan menghasilkan lebih banyak energi negatif dan membuatkan anda dalam keadaan susah. Benarkan diri anda untuk bergerak bersama aliran semasa dan kekal bertenang untuk mencipta lebih banyak energi positif dan bergembiralah dengan kehidupan anda.

 

3.  Layan orang lain seperti anda melayani diri anda

Mulakan hari anda dengan melayani rakan-rakan dengan senyuman, ucapkan salam kepada sesiapa sahaja dan berikan mereka dorongan dan galakan. Jika anda hendak dilayani dengan baik oleh orang lain, layanilah mereka dengan baik.

 

4.  Ketawa untuk kegembiraan

Kata orang, “Ketawa adalah ubat terbaik” adalah benar dan mengajar anda untuk sentiasa bergelak ketawa dalam semua situasi. Kajian menunjukkan bahawa ketawa adalah cara terbaik dan termudah untuk mengatasi mood tidak baik dan penahan sakit semulajadi. Senyumlah dan dunia akan senyum kembali kepada anda. Apabila anda ceria, minda anda penuh dengan penampilan positif dan anda rasa tenang setiap masa.

 

5.  Mencari bantuan semulajadi

Jika anda ingin menarik energi positif, ia semuanya diberi oleh alam semulajadi. Lihatlah bunga yang cantik, pokok-pokok, sungai dan burung beterbangan di udara, dan anda menikmati suasana nyaman dengan pergerakan angin yang menggerakkan daun-daun pokok. Dengan melihat segala ciptaan Tuhan di sekeliling anda, anda boleh meningkatkan energi positif dalam kehidupan anda.

 

Anda boleh menambah beberapa cara lain untuk menarik energi positif dalam hidup anda, walau bagaimanapun tip-tip di atas adalah cukup untuk membuatkan anda sedar bagaimana anda boleh mencapai ketenangan apabila minda anda diisi dengan pemikiran positif.

One Reply to “Bagaimana Menarik Lebih Banyak Energi Positif”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *